maandag 30 augustus 2010

Verfschade bijwerken

Na een wilde nacht aan de willemshaven, zijn we vandaag lekker voor de wind naar enkhuizen gezeild.
Er was vannacht wel wat schade; onze wrijfhouten zijn verdwenen, de lijnen waren doorgeschuurd. Gelukkig vond JP achterin de haven ons grootste wrijfhout weer terug. De schade viel achteraf behoorlijk mee: ons boeisel is iets ingedeukt en veel verfschade...
Jp werkt het snel weer bij, want het is geen gezicht zo!

zondag 29 augustus 2010

Dubbel tij

Om 2 uur wakker geschud van wind, golven en gebeuk van staal op staal: de eerste najaarsstorm op de willemshaven in harlingen. helaas voor ons zit de wind in de NW-elijke hoek, dat betekent dat tij, wind en golven recht de haven instaan en dat we met 3 grote klippers van plusminus 200 ton vrolijk een meter of 2 omhoog en omlaag  liggen te springen in het water... wat je noemt een goede morgen! Al onze fenders zijn verdwenen, doorgeschavield of er tussenuit geketst, gelukkig hebben onze buurmannen meegeholpen met extra wrijfhouten en fenders!
Wat  vannacht wel bijzonder is, is het extra hoge tij vannacht, opgestuwd door de harde wind van zee. het leidt zelfs tot een soort van 2e vloed:  gelukkig zakt het water nu, anders zou de kade onder kunnen lopen...

donderdag 12 augustus 2010

zeemanscurry: sereh met scheepsknoop...

schipperslatijn; van zeemansgraf tot wad-apfel

mossels, zeepokken & ander wadleven

Droogvallen voorbij de paardenhoek/ Trockenfallen mit die Iselmar mitten auf das Wattenmeer

het vuur van workum



De vuurtoren van Workum 
In een krant uit september 1712 staat een aanbesteding voor een huizinghe bij de Workummer vuurtoren op de dijk. Tussen 1643 en 1712 moet de houten baak dus vervangen zijn door een stenen toren van drie verdiepingen. Reid gaat er vanuit dat zijn huisje bij de toren dan in het voorjaar van 1713 is gebouwd.
Omstreeks 1880 is het open vuur op de toren vervangen door een olielantaarn. Veertig jaar later is de hele kustverlichting genationaliseerd. De stad Workum besluit echter zelf verantwoordelijk te blijven voor het baken. Naast sluisgeld ontvangt de stad namelijk ook vuur- en bakengeld van de passerende schepen. Dat geld is hard nodig voor het onderhoud van de zeesluis.
De olielantaarn is gedoofd in 1932 na de afsluiting van de Zuiderzee. Toen er is bij de vuurtoren een lichtenlijn van twee bakens met gaslichten gebouwd. Elk op een vierpoot van hoekijzers. Overdag staan deze gaslampen op de waakvlam, maar de vuurtorenwachter moet elke avond naar boven klimmen om het vuur te ontsteken. 
In 1967 komt Reid in het vuurtorenhuisje van Workum. Hij bedient de gasvuren nog zeventien jaar. Twee keer per dag klimt hij in weer en wind omhoog: ’s avonds om de lampen te ontsteken en ’s ochtends om ze te doven. Onderhoud is er niet veel. Af en toe moeten de kousjes gewisseld worden. Maar in de loop der tijd komt hij steeds vaker naar beneden met afgebroken stukken ijzer en vooral ’s winters is de beklimming van de bakens een hachelijke zaak aan het worden. Omstreeks 1984 neemt de provincie het baken over van de stad Workum. De gaslichten worden vervangen door de huidige elektrische lampen op zonnecellen. Reid is daarmee de laatste vuurtorenwachter of lichtstandopsteker van de Zuiderzee

Schnell!!!

Workum voor natuurliefhebbers...

knalgroen en staalgrijs: Ijsselmeer 10-8-2010

Avondlucht richting dodemanshoek

Ijsselmeerluchten en tweelingtoren van de brandaris


Vuurtoren 'De Ven'
Enkhuizen heeft een van de oudste vuurtorens in Nederland binnen de gemeente-grenzen. De naam van deze vuurtoren is 'De Ven' en is een van de licht-opstanden die de schepen vanaf de waddenzee moesten begeleiden naar Amsterdam. Vanaf de waddenzee is het de eerste in een reeks van 3, waaronder ook het paard van Marken en de lichtopstand bij Hoek van 't IJ. De vierkante vorm en witte stenen bouw uit 1699 valt direct op wanneer de vuurtoren in zicht komt. De 17 meter hoge toren is duidelijk zichtbaar wanneer men via de noord-zijde het krabbersgat in wil. Ook is de vuurtoren bij helder weer duideljik zichtbaar vanaf de dijk Enkhuizen - Lelystad.
Het lichtpatroon is 'Licht gedurende 2,5 seconden. Licht op elke 10 seconden. Karakter is LFIWRG10'. De lichtsterkte is 2.200 en is op 11 zeemijl te zien.

augustus: blauwe luchten, witte zeilen en de vlag van Hessen in top / Segeln mit Hessen-fahne und blauen luft!

ankermannetje(Joshua verstopt zich voor de schipper)